Avtohton.org

ДНК за произхода на българите

Нови ДНК данни от древността дават информация за нашите роднини – древните македонци и илири.

ByНикола Църцаров

сеп. 22, 2023

Преди около 3 месеца публикувах визуализация на ДНК данните за всички древни индивиди към онзи момент. Източникът на данните е уебсайтът Eurogenes, който наскоро е качил около 500 нови индивида. Днес аз актуализирах моите карти и основно забелязах разлика в числата от съвременна Унгария, там имахме под 300 индивида, а вече са над 500.

Линкът е следният – http://avtohton.org/Map.html

Данните са страшно много за един блог пост, затова в първия пост аз само дадох основни насоки как може да се разглеждат картите. Днес бих желал да обърна внимание на две нови точки:

1. Близостта на съвременните българи с древните македонци и/или илири.

2. Липсата на каквито да е кавказки миграции към България или околните земи през Средновековието.

Имаме множество древни балканци от Македония и околностите, които са близки до съвременните българи

По някаква причина хората, които коментират данни от древна ДНК по българските телевизии, досега не са споменали нито дума за това. За да не потъват тези факти в забвение, тук напомням, че през 2022 г. са публикувани доста индивиди от около 6-11 век преди Христа от територията на днешна Македония. Те се оказват неудобно близо до съвременните българи, дотолкова, че явно избраната тактика на медийните коментатори е пълно игнориране.

Пет индивида на моята карта са от района Плаошник в Охрид, на брега на езерото, на около 250 метра южно от централната част на Самуиловата крепост. Тях ги дели повече време от Самуил (16-17 века), отколкото е изминало време от Самуил до наши дни. Въпреки това, от всевъзможни съвременни народи (343 на брой), измежду най-близките 10 до тях излизат съвременни българи, гагаузи, македонци, които аз лично броя за почти едно и също в генетически смисъл:

Подобни индивиди са открити в село Бучинци до Скопие:

На юг от Скопие, близо до Неготино, е открит също наш роднина, който е няколко века по-стар, от около 13 век преди Христа:

Още по на юг, в околностите на Валандово също откриваме наши древни роднини:

Важно е да уточним, че древното македонско царство е било разположено на територията на днешна Гърция, така че тези индивиди не знаем нито дали са се смятали за „македони“, нито под кой владетел са били, нито какъв език са говорели. Условно можем да ги наречем „македони“ или „илири“.

От територията на днешна Гърция като цяло от този период няма много публикувана ДНК. Имаме обаче два индивида от около 2300 г. пр. Хр. от село Кожани (на гръцки Козани), днешна Гърция, регион Западна Македония. Те са много близо до съвременните българи:

За сравнение добавям данните на средновековно момиче от Горна Оряховица, горе-долу от времето на въстанието на Асеневци:

Тази средновековна българка е обявена за наследница на кавказки „прабългари“ и източноевропейски „славяни“, дошли само преди 5 века по тези земи. А всъщност се вижда ясна наследственост с древните македонци и илири.

Също така добавям средновековен жител на област Кукъс (днешна Албания) от времето на Първото Българско Царство:

Той е много подобен на индивидите от древността.

За допълнително сравнение добавям албанец, който е живял даже след Средновековието, през 17-и век.

Той е най-близък до същите съвременни народи, като древните „македонци“ живели 25 века по-рано. Близък е и до съвременните албанци, и до съвременните българи. Което не е изненадващо, понеже българите и албанците са генетически близки.

Нека някой намери кавказки миграции към Европа в Средновековието

Междувременно лъжливото овчарче на българската история издаде книга за „дебата за произхода на прабългарите“ и получава медийна подкрепа за да я рекламира, освен парите на данъкоплатците, които прибира цял живот по различни направления. По някаква причина то продължава да говори как нашите корени могат да бъдат проследени до Атила, като същевременно смята, че прабългарите дошли от Кавказ.

Тук можем да опитаме да поразсъждаваме какво трябваше да видим, ако имаше такова нещо. Ето например един средновековен кавказец, когото лъжливото овчарче набеждава за прабългарин:

Ако съвременните българи бяха доста близки до него, вместо Balkar и Chechen там щяхме да прочетем Bulgarian. Балкарците са кавказки тюркоезичен народ и според мен е твърде възможно когато някои български учени търсят примерно арменски извори за „прабългарите“, да намират сведения за предци на балкарците. Въпреки приликите в имената, генетически ние сме много далеч от тях.

За да се докаже наша историческа връзка с тях, трябва да видим миграция на такива кавказки индивиди към Европа. След като лъжливото овчарче държи на връзката на прабългарите с Атила, нека потърсим кавказци в Панония, от там имаме данни за няколко стотици средновековни индивида.

По времето на Атила там има индивиди, подобни на монголци:

Те съжителстват там с индивиди, подобни на шведи:

Както и на българи:

През 7-и век, по времето на аварския хаганат, там също има индивиди, подобни на монголци:

Те продължават да съжителстват с наши близки роднини:

Във времето след идването на маджарите, виждаме индивиди, подобни на казахи:

Те съжителстват с индивиди, подобни на съвременните българи. Както знаем, маджарите завземат територия основно от България:

Но през нито един период в Унгария ние не забелязваме нищо кавказко. Съответно ако в империята на Атила е имало българи, като кои от посочените по-горе индивиди ще да са били?

За разлика от лъжливото овчарче, аз не сипя голословни твърдения, а подкрепям думите си с ДНК данни на над 6000 древни индивида. Всеки е свободен да използва моите карти за да открие кавказки индивиди, мигрирали към Европа през Средновековието. Такова нещо няма.

Затова пък имаме изобилие от данни за древни балканци, които са били наши близки роднини. За съжаление за тях в медийното пространство не се говори и спокойно могат да си потънат в забрава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *