Доколко сме наследници на „траките“? Визуализации на ДНК резултати на почти всички публикувани древни индивиди

Увод

Хората питат: „Имало вече излязла информация за 100 тракийски индивида. Къде може да се види? Благодаря!“ – Реших да направя визуализация на наличната до момента информация. Доволен съм от резултата и мисля, че може да е от полза и на мен, и на други хора, които се интересуват от древна ДНК.

Крайният резултат

Линковете са два:

В първия вариант сравнявам древни останки със съвременни народи, защото ние знаем горе-долу как изглеждат съвременните народи, така че това ни дава добра представа. Показвам на PCA графики 10 най-близки съвременни популации, от 343 възможни. Координатите на съвременните популации са осреднени на базата на няколко индивида от всяка популация.

Във втория вариант сравнявам древни останки с други древни останки, които са датирани по-рано. Това може да ни даде представа дали въпросният индивид е бил подобен на по-стари други индивиди от същата територия, или е дошъл отнякъде. Показвам 10 най-близки по-стари древни индивида.

Понякога на PCA графиките текстове попадат един върху друг. Ако минете с мишката над текста (hover over), ще стане четим.

Ако искаме повече информация за всички проби, например къде са публикувани, или ако искаме да филтрираме файл във формат spreadsheet, можем да ползваме този Google sheet.

PCA далеч не е единственият метод за анализ на ДНК, но е бърз и информативен. Ако някой иска да направи друг, е свободен да напише кода и да сподели резултатите.

В бъдеще, когато се появят нови данни, мога да обновявам картата.

Избор на индивиди

Върху картата на света с точки са представени всички древни индивиди, които:

  • са включени и в базата данни на лабораторията на Райк, и в базата данни на Eurogenes. От Eurogenes взимам 25 PCA координата за всяка проба, от данните на Райк взимам всичко останало.
  • са датирани в периода от 10 000 г. пр. Хр. до 1800 г. сл. Хр. Бих могъл да добавя още индивиди, но не виждам с какво анализът ще се подобри, а от друга страна зареждането на файла ще става по-бавно. В крайните резултати влизат всички важни индивиди, които бях анализирал преди с други методи.

Съвети за тълкуване на данните, или как аз ги тълкувам

Ако основно ни интересуват „тракийските индивиди“, мисля че е важно да направим следните уточнения:

  • От периода, в който историческите източници говорят за траки, имаме индивиди от Капитан Андреево, Охрид, Скопие и още няколко. Те са различни генетически. Аз не се наемам да кажа кой е „трак“, кой не е. Още повече че според исторически извори не изглежда да е съществувало общо тракийско самосъзнание. Това е по-скоро събирателно название, ползвано от чужденци. Освен това не се наемам да определя границите, където са живеели „траки“. Затова съм сложил всички публикувани индивиди, така че всеки може да си търси и намира каквото го интересува.
  • От около 3000 г. пр. Хр. на Балканите се откриват индивиди, някои от които са с много „северни“ гени, от типа на шведи. Същевременно се откриват и хора с много „южни“ гени, от типа на кипърци или сардинци. Първите са новодошлите, вторите са завареното население.
  • Гените от двата типа постепенно са се смесвали. Това е продължавало хилядолетия. Не можем да очакваме съвременните българи да попадат близо генетически и до двата отделни типа преди смесването им. Давам примери от община Димитровград:
6-то хилядолетие пр. Хр. Индивидът е най-близък до съвременни сардинци, малтийци, но същевременно е доста отдалечен от тях, което е нормално, имайки предвид времевата разлика.
2-ро хилядолетие пр. Хр. Индивидът е най-близък до съвременни скандинавци, но същевременно е доста отдалечен от тях.
3-то хилядолетие пр. Хр. Индивидът е доста близо до съвременни българи.
  • Разликите между древните индивиди и съвременните балкански народи важат не само за българите, но и за албанците, гърците и румънците, които са считани за наследници на древни балканци от официалната наука. Т.е. ако някой твърди, че българите не са наследници на местно население, понеже например някой древен индивид е по-близък до съвременни италианци, същото важи и за албанците, гърците, румънците.

Забелязва се приемственост между средновековните българи и други балканци, и старите балканци.

На втората карта се вижда до кои по-стари индивиди е най-близък всеки индивид.

Виждаме например как албанец от 17-и век има близост с останки от бронзовата епоха от днешна гръцка Македония:

Първите три букви означават съвременни държави, на чиито територии са открити останките, с 3-буквени ISO кодове. GRC е Гърция, HUN e Унгария и т.н.

Друг албанец от 16-и век пък има близост с останки от бронзовата епоха от Македония и Сърбия:

Останки от Черна Гора от 10-и век пък са близки до останки от бронзовата епоха от Сърбия и Хърватска:

Съответно останки от средновековна България са близки до Хърватска от бронзовата епоха:

Други останки от средновековна България са близки до Сърбия от желязната епоха:

Трети останки от средновековна България са близки до България от желязната епоха:

Тези данни като цяло са в съгласие с данните, публикувани наскоро от Грета Димитрова и д-р Илиан Йорданов в статията Генетичната наследственост в българските земи от неолита до наши дни.

Наличието на близости с останки от Унгария, от периода на аварите и по-рано, коментирах в първия си подкаст за otizvora.com.

Публикувам кода, с който направих картите, за да може всеки да го провери, коментира, подобри.

Ако ни интересуват „прародини“ на „славяни“ и „прабългари“, можем да използваме картите и за това.

Аз не съм открил такива „прародини“, но всеки може да се пробва. Предлагам и облог на този, който ги намери.

Ъпдейт от октомври 2023 г.

Написах втора статия, базирана на тези карти – Нови ДНК данни от древността дават информация за нашите роднини – древните македонци и илири.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *