Avtohton.org

ДНК за произхода на българите

Кратък наръчник за медийни пишман генетици. Индо-европейски и тюркски гени няма.

На 10.5.2023 на телевизия СКАТ гостува водещият български медиен генетик. Имаше над 40 минути да „изнесе информация“ пред публиката, макар че нови публикувани данни няма. Дни по-рано той имаше друго по-кратко телевизионно интервю за Euronews Bulgaria. От тези интервюта се разбра, че той си остава пишман генетик, въпреки дългогодишните си интереси по темата. Тук се спирам на някои основни точки.

1. ДНК анализи не могат по никакъв начин да ни покажат какви езици са говорели погребаните.

Една основна негова теза е, че Аспарух и народът му са били индо-европейци, а не тюрки. Това обаче е езиков въпрос. Докато това не бъде разбрано, всякакви коментари за произход на българите са безсмислени. Специално по тази причина написах статията Различни ли са българите от съседните “автохтонни” народи? За езика, самосъзнанието и гените. Ако един помак или гагауз говори български, той говори индо-европейски език. Ако говори турски, същият помак или гагауз говори тюркски език.

Нагледни материали за пишман генетици, започваме с индо-европейци:

Продължаваме с тюрки:

Генетическите данни от средновековието от днешна Унгария показват голямо генетическо разнообразие. Там се намират хора подобни на днешни северноевропейци, южноевропейци, източноазиатци и други. Някои от тях са близки роднини на днешните българи. Гените обаче не могат да ни кажат какъв език са говорели носителите им.

Когато медиен генетик каже, че „прабългарите са били генетически индо-европейци“, това е глупост от ранга на „земята е генетически плоска“.

2. Човек може да наследи нечии гени и без да се счита за част от същия народ

Доста българи се интересуват от въпроса „Доколко сме наследници на древните траки?“ В интервюто за Euronews отговорът на пишман генетика накратко е, че няма как да сме генетически наследници на древните траки, ако през 7-и век не е имало тракийско съзнание. Тази нова опорна точка се появи след моята статия по темата. Тук безумията достигат нови граници. Българите може да са генетически индо-европейци (въпреки че индо-европейско съзнание не е имало нито през 7-ми век, нито никога), но не може да са наследници на траки.

По същата логика днешните македонци не са генетически наследници на българи, защото бащите им не са имали българско съзнание.

Днешните гърци пък не са генетически наследници на древни елини, защото предците им са имали ромейско съзнание.

3. В интервюто за Euronews Чобанов казва друга огромна глупост, която обаче остава разбрана само от хората, които се интересуват от палеогенетика.

Поради големия размер на генома, има една особеност, че настъпват промени, наречени полиморфизми. Примерно, първа глава да се озове на мястото на трета – тя пак съдържа същото. Очите пак са сини, обаче мястото е разместено. И тези размествания, в този огромен 3-милиарден код, в тази огромна книга, позволяват въобще да работи палеогенетичния метод за нуждите на историята и археологията.

доц. Тодор Чобанов пред Euronews Bulgaria

Това е огромно неразбиране на основни понятия в генетиката. Полиморфизми (от гръцки поли = много, морфи = облик) наричаме едни и същи нуклеотиди, които могат да имат повече от един облик. Няма размествания. Няма как „първа глава да се озове на мястото на трета – тя пак съдържа същото“. Това е глупост от ранга на „лицето се озовава на мястото на задника, и пак съдържа същото. Очите пак са сини, обаче мястото е разместено.“

4. Доказателства за твърденията на Чобанов няма. Когато той коментира ДНК на „прабългари“, „славяни“ и „траки“, той не посочва нито един индивид от съответните народи.

Той не е публикувал още нищо сериозно на генетическа тема. Зададох му въпрос в един интернет форум, където сипеше голословни твърдения. Просто го помолих за цитат на публикация в подкрепа на думите му.

Не само че отговор нямаше, но и въпросът ми беше изтрит.

Заключение

Положителната новина е, че очакваме публикуване на много проби от територията на съвременна България. Суровите данни могат да бъдат анализирани от всекиго, с общодостъпен софтуер. Пишман генетиците могат да имат свои коментари, но никой не е длъжен да ги слуша, нито – да ги взима на сериозно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *