Avtohton.org

ДНК за произхода на българите

За страницата

  • Home
  • За страницата

Никола Църцаров, Декември 2022

Древната ДНК разширява неимоверно познанията ни за историята. Тя отговаря на огромно количество въпроси, които си задавахме в миналото, и същевременно отваря много нови въпроси. Тя трябва да бъде анализирана и обсъждана от хора с познания в различни дисциплини – история, археология, лингвистика и т.н.

ДНК данните са като ясно структурирани поредици от числа, с които могат да се извършват ясно дефинирани математически операции и да ни дава безпристрастни резултати. Ако обаче някой не е доволен от резултатите, може да променя тяхното тълкуване, може да не публикува неудобни резултати, или да не коментира неудобни резултати, публикувани от други. Ако това не е достатъчно, има и други методи за налагане на нечие мнение.

Самият Дейвид Райк, който е свършил огромна част от работата за изследване на древна ДНК и най-вече за популяризиране на изследванията, се е сблъскал с много сериозна съпротива. Най-вече поради факта, че изследванията му показват, че съществуват сериозни, генетически обосновани разлики между народи и групи от народи. В неговата държава, САЩ, това е почти забранено, като mindcrime (по Оруел). Той отделя голяма част от книгата си „Кои сме ние и как сме стигнали дотук“ на този въпрос. Самият факт, че са ни достъпни данни от древни ДНК, и че се публикуват нови и нови, може рязко да се промени, при промяна на политическия климат.

Станахме свидетели на невероятна гавра с науката през 2020 и 2021 година и ковид безумията. Повечето уважавани до преди ковид учени бяха удряни с медийни и други бухалки, или си мълчаха след като виждаха какво се случва на честните сред тях, които не можеха да мълчат.

Аз лично съм добре запознат с българската история от почти 20 години. В началото генетически данни нямаше. Когато те започнаха да се появяват, веднага започна да става ясно, че съвременните българи генетически ще са различни от това, което пишеше в учебниците по история. Смятах, че понеже това е точна наука, почти като математиката, истината ще излезе наяве и българските „историци“ ще бъдат принудени да признаят грешки и да пренапишат учебници.

Към днешния момент изглежда, че българските историци нямат намерение да се възползват от данните, които ни дава ДНК от древни индивиди по въпроса за произхода на съвременните българи. Даже развиват ненаучни теории. Отказват да говорят за пренаписване на учебници. Налага се някой да обърне внимание на лъжите им и да обясни на по-широка аудитория какво всъщност показват данните. Такава цел си поставя този блог.