Avtohton.org

ДНК за произхода на българите

Лобното място на първия кавказки индивид, мигрирал към Европа през новата ера, ще ви изненада

ByНикола Църцаров

дек. 23, 2023

Преди няколко месеца писах в блога си:

Всеки е свободен да използва моите карти за да открие кавказки индивиди, мигрирали към Европа през Средновековието. Такова нещо няма.

Нови ДНК данни от древността дават информация за нашите роднини – древните македонци и илири.

Сега вече имаме данни за подобна миграция. Появи се цяла публикация, посветена на един индивид. Той има кавказка ДНК, а радиовъглеродното датиране е показало 126-228 г. сл. Хр. Това не е Средновековието, така че все още моето твърдение остава вярно, но все пак реших да обърна внимание на новата статия.

Тя се казва An individual with Sarmatian-related ancestry in Roman Britain. Скелетът е открит по време на изграждане на шосе до село Offord Cluny, графство Cambridgeshire. Напук на желанията на българските писатели на историческо фентъзи, пропагандиращи ирано-кавказкия ни произход, първият кавказец мигрирал към Европа след Христа е открит в … Англия.

Освен чрез ДНК, авторите са изследвали миграциите на индивида с изотопен анализ. И двата метода насочват към миграция от северен Кавказ или черноморско-каспийските степи. Починал е на възраст 18-25 години. Погребан е без предмети, във ферма близо до голям римски път, причината за смъртта е неизвестна.

Качих неговата ДНК на сайта MyTrueAncestry, за да видя индивида от друга гледна точка. Най-близките съвременни народи са тюркоезични кавказци, като балкарци и кумики (пробата е маркирана с червена звезда и надпис YOU):

Най-близки популации:

  1. Kumyk (6.863)
  2. Cirkassian (7.698)
  3. Balkarian (9.387)
  4. Adygei (9.829)
  5. Greek_Azov (10.11)
  6. Kabardinian (10.41)
  7. Kabardin (11.94)
  8. Lezgin (12.31)

Интересно е, че не бяха открити никакви общи ДНК сегменти с други древни индивиди. Те биха били индикация, че той или негови роднини са оставили гените си някъде.

Няма изгледи този „сармат“ да има нещо общо нито с Атила Кавказки, нито с други митични образи от българската история.

Което не е изненада, понеже най-новата публикация за генетическата история на Балканите не откри никаква ДНК от Кавказ на Балканите след Христа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *