Avtohton.org

ДНК за произхода на българите

Готи или гети? Какво казва генетиката

Наскоро се появи труд от водещи генетици, все още очакващ официално публикуване, който обсъжда темата. За хората, на които не им се четат дълги текстове, мога да обобщя: това, което археолозите са нарекли „готи“ в Испания и Украйна, са различни генетически групи, главно наследници на местно население. Някои от тях са отчасти наследници на население от Скандинавия или Северна Централна Европа. ДНК на „готи“ или „гети“ от България и Румъния все още нямаме.

Защо темата е интересна?

Произходът и историята на готите е тема, пораждаща интерес за историци, археолози и генетици, въпреки че народът е изчезнал отдавна. В българското интернет пространство готите дори се приемат за един вид българи, според доста хора.

За мен лично темата е интересна също, понеже моята Y хаплогрупа, която се предава от баща на син, е най-разпространена в съвременна Швеция, Норвегия и Дания. Наречена е I1a. Среща се у около 5% от българите, основно от западна България, откъдето са и моите предци. Среща се в почти същите количества и у албанците, които се считат за наследници на старо балканско население, за разлика от българите, които са считани за дошли на Балканите по времето на Великото преселение на народите. Това ме подтикна да напиша първата си статия на генетическа тематика през 2018 г.

През следващите години беше публикувана ДНК от доста стари балкански проби, но моята хаплогрупа все още не е открита на Балканите. Остава отворен въпросът кога е дошла тук.

Натрупаните генетически данни, но не за хаплогрупи, а за автозомна ДНК, която съдържа най-много информация и представя произход и по бащина, и по майчина линия, са достъпни на моя сайт.

Какво се вижда на моите карти?

Първата карта показва 10 най-близки съвременни популации, от общо 343 възможни. Втората карта показва 10 най-близки по-стари проби. Картите могат да се филтрират по години и по най-близки популации.

Много е важно е да се има предвид, че когато някоя проба е наречена „готска“, това е направено от археолози, на базата на тяхната наука, която има свои методи за поставяне на етнически етикети на погребения. ДНК данните често дават резултати, които са изненада за археолозите, и затова е интересно да се сравнят археологическите данни с генетическите такива.

„Визиготи“ от Испания

Категорично определени като „визиготи“ са проби от Испания – Барселона, Жирона, Гранада. „Визиготите“ се споменават за пръв път под това име през 6-и век от Йорданес, който живее в Източната Римска Империя и пише известната история на гетите/готите. За пръв крал на визиготите се счита Аларих I, роден по делтата на Дунав през 4-и век, и живял в днешна България, тогавашна Мизия. По-късно тези „западни готи“ имат кралство в съвременна Испания.

Един от тези индивиди на моята карта е показан като:

ID: I12162
Date (approximate): 558
Locality: Girona, Pla de l’Horta
Country: Spain
Closest modern populations
[‘German’, ‘Dutch’, ‘Swiss_German’, ‘German_Erlangen’, ‘Austrian’, ‘English’, ‘Welsh’, ‘English_Cornwall’, ‘Scottish’, ‘German_Hamburg’]

Подобен на него е и I12032. Те двамата са очевидно пришълци в Испания.

Друг индивид от същото гробище в Жирона от 6-и век е:

ID: I12034
Date (approximate): 558
Locality: Girona, Pla de l’Horta
Country: Spain
Closest modern populations
[‘French_South’, ‘Basque_Spanish’, ‘Basque_French’, ‘Spanish_Barcelones’, ‘Swiss_French’, ‘Spanish_Andalucia’, ‘Portuguese’, ‘Spanish_Asturias’, ‘Swiss_German’, ‘Italian_Northeast’]

Той изглежда като местен. Подобни на него са други „визиготи“ от Барселона.

„Визиготите“ от Гранада, Андалусия, пък са като съвременни испанци от Андалусия.

Най-интересните за мен са обаче са „готите“, които сред най-близките съвременни популации имат от една страна германци и австрийци, а от друга страна балканци. Има двама такива от Жирона, например:

ID: I12031
Date (approximate): 558
Locality: Girona, Pla de l’Horta
Country: Spain
Closest modern populations
[‘Romanian’, ‘Austrian’, ‘Serbian’, ‘Swiss_German’, ‘Montenegrin’, ‘Italian_Northeast’, ‘Moldovan’, ‘Bosnian’, ‘Croatian’, ‘Bulgarian‘]

Той дори има съвременни българи сред най-близките 10 популации.

На втората ми карта може да се види до кои по-стари индивиди е най-близък. Шестима от 10-те са от Унгария, двама са от Хърватска. Индивидите от Унгария са от район и археологически период, наречен „късно-сарматски, ранно-хунски“. Типичен техен представител е следният:

ID: A181025
Date (approximate): 400
Locality: Transtisza region, Hajdúnánás-Fürj-halom-dűlő 2. site, M3/40A
Country: Hungary
Closest modern populations
[‘Montenegrin’, ‘Swiss_German’, ‘Romanian’, ‘Italian_Northeast’, ‘Swiss_French’, ‘Serbian’, ‘Austrian’, ‘Moldovan’, ‘Bosnian’, ‘German_Erlangen’]

Виждаме също как е най-близък до съвременни балканци (черногорци, румънци, сърби, молдовци, бошняци) и германоезични (от Ерланген, от Швейцария и Австрия).

„Готи“ от Сърбия

Подобен тип индивиди се намират и южно от Дунава. Най-южният пример е от град Ниш:

ID: I15549
Date (approximate): 352
Locality: Mediana
Country: Serbia
Closest modern populations
[‘Montenegrin’, ‘Austrian’, ‘German_Erlangen’, ‘Swiss_German’, ‘Hungarian’, ‘German’, ‘Moldovan’, ‘Romanian’, ‘Bosnian’, ‘Swiss_French’]

От големия римски град Виминациум, разположен на Дунава, източно от Белград, имаме:

ID: I15522
Date (approximate): 250
Locality: Viminacium, Više Grobalja necropolis
Country: Serbia
Closest modern populations
[‘Swiss_German’, ‘Moldovan’, ‘Austrian’, ‘Romanian’, ‘Italian_Northeast’, ‘German_Erlangen’, ‘Serbian’, ‘Montenegrin’, ‘Hungarian’, ‘Croatian’]

„Остроготи“ от Украйна

Т.нар. Черняховска култура от днешна Украйна се счита за поне отчасти готска. Имаме ДНК от нея:

ID: MJ-19_noUDG.SG
Date (approximate): 413
Locality: Legedzine, Grave 20
Country: Ukraine
Closest modern populations
[‘Slovakian’, ‘Polish_Silesian’, ‘Czech’, ‘Polish’, ‘Ukrainian_Zakarpattia’, ‘Sorb_Niederlausitz’, ‘German_Hamburg’, ‘Ukrainian_Rivne’, ‘Hungarian’, ‘Ukrainian_Dnipro’]

Виждаме близост основно със съвременни северни славяноезични, но и с германци от Хамбург.

Какво пишат генетическите статии по въпроса

2019 г., „Shifts in the Genetic Landscape of the Western Eurasian Steppe Associated with the Beginning and End of the Scythian Dominance

Статията обсъжда Черняховската култура и я определя като поне отчасти готска. Публикувани са общо 3 проби от Черняховската култура, като една от тях е най-близка до съвременните сърби. Другите 2 са най-близки до съвременните северни славяни.

2019 г., „The genomic history of the Iberian Peninsula over the past 8000 years„.

ДНК пробите на „визиготите“ са публикувани в тази статия. Там пишат: Тези индивиди, археологически интерпретирани като визиготи, са отдалечени в посока Северна и Централна Европа, и наблюдаваме азиатската митохондриална ДНК (mtDNA) хаплогрупа C4a1a, също открита в Ранносредновековна Бавария, подкрепяща скорошна връзка с групи с произход, първоначално произлязъл от Централна и Източна Европа. Главният автор на изследването се казва Iñigo Olalde.

2023 г., „A Genetic History of the Balkans from Roman Frontier to Slavic Migrations

Главният автор е същият Iñigo Olalde. В тази статия са включени балкански проби, подобни на „визиготите“, и е моделиран произходът им. Авторите смятат, че тези индивиди, погребани в Сърбия през 3-4 век, са най-вероятно смесица от старо балканско население + население от Северна Централна Европа + население от черноморско-каспийската степ (условно наречени „сармати“).

Интересно е да се отбележи, че индивиди със 100% гени от Северна Централна Европа, или 100% гени от черноморско-каспийската степ, все още не са открити на Балканите. Така че, ако е имало такова смесване, то изглежда е станало преди идването им на юг от Дунава.

2024 г. Препринтът „Steppe Ancestry in western Eurasia and the spread of the Germanic Languages

Най-новата публикация по темата. Авторите пишат:

Намираме населението на Виелбарк от Полша да е предимно от източноскандинавски произход, подкрепяйки шведски произход за източногерманските групи. В противоположност, по-късните културни наследници, остроготите и визиготите, са предимно от южноевропейски произход, което е индикация за възприемането на готската култура.

Т.е. авторите, които са и генетици, и археолози, смятат, че археологическата „остроготска“ и „визиготска“ култура, всъщност е оставена от хора, които са я „възприели“, с различни гени. Става дума за промяна на култура без значителни генетически изменения.

Статията също обръща внимание на историята на моите роднини по бащина линия.

Най-ранните открити индивиди с тази хаплогрупа са открити през бронзовата епоха в Скандинавия. Южно от Дунава все още не са открити.

Какво знаем за „готите“ от Италия?

Такива все още изглежда не са публикувани. Имаме останки от Рим, 5-6 век сл. Хр., които генетически са като северни и централни европейци, но археологически са определени по-скоро като лангобарди.

ДНК на „готи“ или „гети“ от България и Румъния все още нямаме

Очакваме публикация на много проби от България, сред които се надявам да има и такива, определени археологически като „готи“. Например т.нар. Омуртагов аул е определен като „готски ариански епископски център“ до 5-и век.

От Румъния и Северна България към момента нямаме абсолютно никакви ДНК проби от 600 г. пр. Хр. до 900 г. сл. Хр. Това означава, че за съжаление можем само да гадаем за генетиката на гетите около Дунава.

Имайки предвид факта, че според водещите генетици „визиготите“ и „остроготите“ нямат значителна генетическа връзка със Скандинавия, тяхната история изглежда още по-сложна и интересна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *