Avtohton.org

ДНК за произхода на българите

Десислава Нешева: Културно-историческият компонент и генетичният не винаги съвпадат (или как да излъжем българите, че не са наследници на местно население, когато ДНК данните показват обратното)

През април 2023 г. публикувах дълга статия на генетико-историческа тематика, наречена „Различни ли са българите от съседните “автохтонни” народи? За езика, самосъзнанието и гените„. В нея обърнах внимание на парадокса, че днешните българи са смятани от официалната българска историческа наука за наследници на славяни и прабългари, които са заселили Балканите през 6-7 век, а световната наука за палеогенетиката и комерсиалните сайтове за ДНК тестове това не го виждат.

Приписвам си нескромната заслуга, че моите писания накараха водещия медиен пишман генетик Тодор Чобанов през май 2023 г. да гостува на куп медии, за да говори небивалици. Пълната му некомпетентност по тези въпроси беше разобличена в блога ми.

На 15. май 2023 Десислава Нешева беше гост в Шоуто на Слави. Явно беше изпратена, за да обяснява колко маловажна е генетиката. Как трябва всъщност да не гледаме обективни ДНК данни, а да приемаме тълкуванията на археолози (Тодор Чобанов), историци (Тодор Чобанов) и антрополози (Светослав Стамов), които очевидно не разбират нищо от генетика. В момента д-р Нешева е част от проект на господин Чобанов, който явно има за цел да обясни на българите как нямат нищо общо със старото балканско население, въпреки ДНК данните.

20:06 Първият въпрос е дали са работили заедно с археолози. Нешева отговаря:

Генетиката не е достатъчна за да се направи изследването, трябва да е съвместно с археолози, с антрополози, с историци особено.

По-нататък се връща още няколко пъти към тази си мисъл:

25:55:

Генетиката е едно помощно средство за историци и археолози, за да могат да отговорят на въпроси, които са спорни.

28:47:

Нещо много важно искам да кажа. Културно-историческият компонент и генетичният не винаги съвпадат. Т.е. ние може да се чувстваме, и ние сме българи, на първо място, и имаме хилядолетна история, за което трябва да се гордеем, и съответно българите не може да се каже еднозначно какъв е техният произход.

37:09:

Много е важна интерпретацията на информацията. Защото ние генетиците разчитаме графиките, разчитаме генетичните характеристики. Оттам-нататъка, антрополози, историци, археолози, те работят вече с материала, за да могат да имплантират историческите събития, да могат да свържат събитията с генетиката. Защото знаете, че не винаги генетичната характеристика се свързва с културно-историческата.

Това омаловажаване на генетиката от страна на Нешева е доста жалко. Ако приемем логиката ѝ (която може и да не е нейна, а някой да я е накарал да я застъпва), какъв е произходът на македонците? Както тя казва, „Културно-историческият компонент и генетичният не винаги съвпадат“. Културно-исторически днешната македонщина е основана на омраза към България, което не съвпада с генетическите им дадености. Ако питаме македонските археолози, историци и антрополози, те нямат нищо общо с българите. Те имплантират македонско самосъзнание на Самуил, докато император Василий II става македоноубиец и т.н. Според Нешева трябва да им вярваме, понеже генетиката не е достатъчна за да се направи изследване на произхода на македонците.

В заключение един призив от мен: „да оставим македонските и българските историци да могат да имплантират историческите събития, да могат да свържат събитията с генетиката„. За да може да си остане българската и македонската историография на същото смехотворно ниво.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *