Avtohton.org

ДНК за произхода на българите

Как ще ги стигнем (евреите)? Нека поне малко се поучим от тяхното разбиране за историята. Ако дори малък процент от предците на съвременен народ са живели на дадена територия преди 2000 години, това е достатъчно основание този народ да се смята за местен.

ByНикола Църцаров

окт. 11, 2023

Израел от няколко дни отново е във война. Може би моментът е подходящ да изразим своята подкрепа за всеки, страдащ от този конфликт, като се поучим от историята на онези земи.

Еврейското и българското разбиране за историята

Евреите основават претенциите си към земите на днешния Израел на базата на историята. Според техните разбирания, ако дори малък процент от предците на съвременен народ са живели на дадена територия преди 2000 години, това е достатъчно основание този народ да се смята за местен.

Следващите редове може да изненадат някои от читателите, но съвременните евреи действително нямат проблем да си признаят, че според генетическите данни, сравнително малък процент от предците им са живели в Близкия Изток, даже не в Израел, но това е достатъчно земята на Израел да им принадлежи исторически.

Можем да направим сравнение между еврейското разбиране за историята и това на българските историци, от които едни твърдят, че нямаме и капка тракийска кръв, други пък заявяват, че дори и да имаме тракийска кръв, не сме наследници на траките, защото тракийската кръв била „вторична“, сиреч дошла от византийци. Българските медии дават колкото искат възможности на тези лъжци да разпространяват възгледите си, а българската държава им плаща.

Видовете евреи и техният външен вид

На тази снимка виждаме председателя на „организацията за приятелство между България и Израел – Негев“ Тодор Чобанов заедно с „дългогодишния ръководител на American jewish committee г-н Дейвид Харис“:

Единият сниман има повече близкоизточни черти, и това не е американецът. Доц. д-р Тодор Чобанов се явява най-голям поддръжник на претенциите на евреите към Израел, и едновременно с това най-голям противник на твърденията за местен произход на българите.

Известни евреи, които нямат ясно изразени близкоизточни черти са например основателят на Фейбук Марк Зъкърбърг, бившият изпълнителен директор на Майкрософт Стив Балмър, настоящият президент на Израел Исаак Херцог, много членове на семейство Ротшилд и т.н.

Има евреи с най-различни черти. Близкоизточните евреи приличат на народите от Близкия Изток, китайските евреи приличат на китайци, етиопските евреи приличат на етиопци и т.н. Но най-влиятелните в държавата Израел са т.нар. ашкенази, към които спадат хората от снимките по-горе (с изключение на Тодор Чобанов, предполагам). В днешен Израел около 50% от евреите са ашкенази.

Генетическият произход на ашкеназите е най-вече от южна Европа, по-малко от Източна Европа и Близкия Изток.

През 2022 г. е публиковано много интересно и важно изследване на произхода на ашкеназите, озаглавено Genome-wide data from medieval German Jews show that the Ashkenazi founder event pre-dated the 14th century. Съавтор е и един от най-важните учени в областта на палеогенетиката – Дейвид Райк – който също е ашкеназки евреин.

Изследването разглежда множество ашкеназки гробове от средновековния немски град Ерфурт. Секвенирана е ДНК от 33 индивида. Оказва се, че съвременните ашкенази изглеждат като резултат от смесване на две различни генетически групи, като в гробището в Ерфурт се откриват индивиди, принадлежащи и към двете групи.

Авторите на публикацията, разбирайки значимостта ѝ, са събрали въпроси и отговори, които са разбираеми за по-широка публика, отколкото е специализираната статия – линк.

Съвременните ашкенази са генетически хомогенни. При тях често се срещат генетически болести, което се дължи на факта, че са наследници на малка група предци от Средновековието. Това се знаеше и по-рано. Авторите на статията са открили, че гените на ашкеназите са се променили съвсем малко за последните 600 години, с около 2-4% дошли от Източна Европа.

Изненадата идва от факта, че авторите идентифицират две генетически отделни групи, които в последните 600 години са се смесили, но към 14-и век още не са били толкова добре смесени. Едната група е била с повече европейски гени, другата с повече близкоизточни.

Европейската група е имала ясно източноевропейски произход. Документи от втората половина на 14-и век от Ерфурт показват индивиди със славянски лични имена и с фамилни имена от днешна Чехия и южна Полша. Някои индивиди са били мигранти в Ерфурт – родени са на друго място, според изотопен анализ.

Според авторите, групата с близкоизточни гени най-вероятно е говорела немски диалекти, докато групата с източноевропейски гени най-вероятно е говорела старочешки.

Съвременните ашкенази могат да бъдат представени като почти 50/50 смесица от тези две групи.

Авторите са моделирали ерфуртските евреи като наследници на по-стари популации. Моделът показва около 65% южноевропейски гени като днешни южни италианци, 20% близкоизточни гени и 15% източноевропейски гени. Този анализ показва най-силни връзки между ашкеназите и южните европейци, което са показали и по-ранни изследвания.

Любопитен факт е, че лично аз, както и почти всички съвременни българи, сме роднини на някои от ашкеназите от Ерфурт от 14-и век

Например аз имам дълги общи ДНК сегменти с индивида, обозначаван като I14738. Тук можем да видим PCA графика за този индивид и съвременни народи:

Той е много близо до съвременните българи и македонци.

Имам общи ДНК сегменти с още няколко ашкеназки индивида от Ерфурт, като те са подобни на показания по-горе. Следователно, една част от ашкеназите са били близки роднини на българите.

Обобщение

Съвременните евреи, най-влиятелните от които са ашкенази, разбират, че около 20% от предците им може генетически да се представят като дошли от Близкия Изток. Това дори не означава точно Израел. За тях това е съвсем достатъчно за да се смятат за генетически наследници на еврейския народ от времето на Христос и по-рано. Също така това е достатъчно да се смятат за „местни“ в Израел. Не са пречки фактите, че предците им не са живели в Израел, че са говорели други езици и т.н.

Ако за българите открием, че около 20% от предците ни са дошли от някакво далечно място, примерно Кавказ, водещите ни „учени“ на държавни заплати ще заявят, че нашата прародина е Кавказ. Няма да са пречка фактите, че не говорим кавказки езици, че по-голямата част от предците ни са живели на Балканите непрекъснато от бронзовата ера насам и т.н.

Интересен факт е, че все още никой не е успял да открие и 20% небалкански произход на българите. Което не пречи Кавказ и други далечни места да се посочват за нашата изконна земя от лъже-историците. Каква е мотивацията им да лъжат, не се наемам да твърдя, затова ще го оставим като упорито отворен въпрос.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *