Avtohton.org

ДНК за произхода на българите

Най-разпространената мъжка линия в България е открита в Юнаците, до Пазарджик, през раннобронзовата епоха (в праисторията)

Въведение

Светослав Стамов, който е основен съветник по генетически въпроси на водещия български медиен пишман-генетик, направи следното гръмко твърдение във Фейсбук:

В България най-разпространената игрек-хромозомна хаплогрупа е I2a1a2b1, от порядъка на 25% на мъжката популация. Особеното на тази група е, че напълно отсъства от балканската античност. Няма нито един образец с нея – никъде на балканите. Всеки пети мъж прочел настоящия постинг принадлежи на тази хаплогрупа. Това, че тя отсъства от балканите до впн не е за чудене, като се има предвид, че е възникнала през 2-3 век след новата ера.

Светослав Стамов във Фейсбук

С помощта на приятели в рамките на минути установихме, че това е поредното негово бълнуване или лъжа.

Сериозната наука

През юли 2023 в списание Nature излезе статията Early contact between late farming and pastoralist societies in southeastern Europe. В нея са публикувани нови проби от Балканите, включително България. От интерес за настоящата статия са пробите от Юнаците, до Пазарджик, датирани от 2911-2765 г. пр. Хр., и най-вече пробата с идентификационен номер YUN038.

В допълнителните материали към статията е описан археологическият контекст. В допълнителните таблици към статията авторите са публикували установените мъжки линии на пробите, т.е. Y-ДНК хаплогрупите.

YUN038 е от хаплогрупата I2a1a2b1. Това се вижда във файла с допълнителните таблици, в шийта „A. General Information“.

Това е абсолютно същата хаплогрупа, за която Стамов твърди, че дошла в България с варяги или маджари, понеже възникнала 2-3 век след новата ера, и то не на Балканите.

Същата информация вече е качена и в сайта Mytrueancestry. Лично моята ДНК, тествана от MyHeritage, е по-близка до древния юнак от 91% от останалите потребители на сайта:

Кратка бележка за хаплогрупите

Начинът, по който се записват тези хаплогрупи, е следният – да речем, че един мъж принадлежи към Y подгрупа I2a1a2b1a1a1c. Всяка буква и цифра по принцип представлява едно „разклонение“ в наследственото дърво. Общият прародител на подгрупата, заедно с други негови роднини, е имал общ прародител с подгрупа I2a1a2b1a1a1 (липсва последното c). Тази подгрупа пък е част от I2a1a2b1a1a (липсва последното 1), която пък е част от I2a1a2b1a1 (липсва последното a) и т.н. Презумцията е, че всички съвременни мъже имат общ прародител по мъжка линия, който може да се проследи чрез ДНК.

Когато се изследва древна ДНК, често не е възможно да се извлече пълна и изцяло качествена ДНК. Такъв пример са двете братчета от Юнаците, открити в едно и също гърне, на видима възраст 3-6 месеца. У едното (YUN038) са установили хаплогрупа I2a1a2b1, а у другото (YUN037) I2a1a2b1a, което е с една буква повече.

Понеже пробите от Юнаците са от преди 5000 години, естествено не можем да очакваме да открием всички мутации, които са известни у съвременните индивиди. Сайтът FamilyTreeDNA има визуализации и предполагаеми датировки на мутациите:

В този сайт се ползва различен начин за изписване на хаплогрупите – вижда се всяка отделна мутация. Някои съвременни мъже например са от хаплогрупата PH908. Тук виждаме кои мутации са я предшествали. Мутацията CTS4002 отговаря на хаплогрупата I2a1a2b1a и се е появила около 3450 г. пр. Хр. Открита е и у едното братче от Юнаците. Мутацията CTS10936 отговаря на хаплогрупата I2a1a2b1 и е открита у другото братче от Юнаците. Понеже имат един и същ баща, би трябвало да имат и еднакви мутации, но у едното от двете качеството на ДНК иформацията е било по-добро.

Това означава, че пробите от Юнаците имат всички мутации, които са съществували към онзи момент. И двете са част от ствола на родословното дърво, върху което попадат много съвременни българи.

Заключение

Препоръчваме на г-н Стамов преди да прави гръмките си изказвания, с които цели да „разгроми автохтонството“, да проучва по-добре твърденията си. Към момента той реално доказва преобладаващия местен произход на съвременните българи и работи за нас, като лично отбелязва, че 25% от българските мъже носят хаплогрупата на прадедите си от културата на Юнаците от балканската праистория.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *