Avtohton.org

ДНК за произхода на българите

Как ще ги стигнем (египтяните)? Те знаят кои са техните най-близки предци

Египет обвини Netflix, че представя историята в невярна светлина, тъй като са избрали чернокожа жена за ролята на най-известната историческа личност от Египет – Клеопатра – в нов сериал.

Министерството на туризма и антиките на Египет твърди, че документалният характер на филма „изисква от отговорните за неговото създаване да проучат точността и да се опрат на исторически и научни факти“.

Египтяните не са имали чертите на африканците на юг от Сахара, казва д-р Самия Ал-Миргани, бивш генерален директор на Центъра за изследване и опазване на антиките, в изявление, в което се позовава на доказателства от антропологични изследвания и ДНК тестове.

Според нея рисунките върху древни гробници и статуи изобразяват [древните] египтяни с черти, максимално близки до тези на съвременните египтяни.

Представянето на исторически личности на екрана разпалва разгорещени дебати по целия свят, но особено в страна с толкова богата история като Египет, която е превърнала древното си минало в огромна част от съвременната си национална идентичност и туристическа индустрия.

Нужно е да се отбележи, че съвременните египтяни говорят арабски език и са мюсюлмани или християни. Това не представлява проблем за тяхното общество да знае историята на предците си.

Има ли приемственост между съвременните египтяни и древните мумии, според ДНК данните

Този въпрос е разгледан в статия от 2017-а година – Ancient Egyptian mummy genomes suggest an increase of Sub-Saharan African ancestry in post-Roman periods. Анализирани са само 3 древни останки. Данните показват, че съвременните египтяни имат гени, дошли южно от Сахара, но те са дошли след римското владичество.

Фигура 4b от статията, анализ със софтуера ADMIXTURE. 
Част от фигура S4 от статията, анализ със софтуера ADMIXTURE. 

Yoruba са африканци от днешна Нигерия. Червеният цвят, с който те са оцветени, се забелязва в малки проценти у съвременните египтяни, но не и в трите древни египтяни. Останалите три цвята, които се виждат у древните египтяни, се виждат и у съвременните.

Съвременните египтяни не са идентични с древните, това никой не го и очаква. Има някакви разлики, които е добре да се изследват и обяснят. Но приликите са много повече.

От Египет имаме запазени много реалистични портрети, по мое скромно мнение изглеждат най-близо до днешните египтяни.

Паралели с България

Дебатът предлага интригуващ паралел с третирането на генетическото наследство в България. Древните траки, живели в земите на днешна България, и тяхната антропологическа и генетическа прилика със съвременните българи са предмет на дебати. Подходът на българските археолози и официални лица обаче значително се различава от този на египетските им колеги. Те засега игнорират ДНК данните, които са много подобни на египетските, и съм разгледал в тази моя статия – Различни ли са българите от съседните “автохтонни” народи? За езика, самосъзнанието и гените.

Въпреки археологическите доказателства, антропологическите изследвания и ДНК резултатите, много български официални лица и археолози избягват да правят категорични изказвания за приликата между древните траки и съвременните българи. Някои “специалисти” носят вода от 9 кладенци, само и само да намерят нещо екзотично в съвременните българи. Ако намерят индикация за нещо такова, те се съсредоточават изцяло върху него и игнорират приликите с древното население на Балканите.

Българската общественост като цяло вече е доста запозната с местния произход. Остава и официалните лица да започнат да следват науката. Аз бих им препоръчал да се учат от египетските си колеги.

Художествени измислици като тази все още висят в България на видни места.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *