Avtohton.org

ДНК за произхода на българите

Изобличение на лъжите на Светослав Стамов и списание „Българска наука“

ByНикола Църцаров

мар. 18, 2023

В интервю, отпечатано през март 2023, в списание, носещо претенциозното име „Българска наука“, Светослав Стамов е направил поредните твърдения, нямащи нищо общо с реалността. Ще покажа, че лъже, като ще дам за пример моите собствени ДНК резултати.

Направените твърдения

резултатите от образец от предполагаемо прабългарско погребение от Самоводене са изключително близки до резултатите от комерсиалните генетични тестове, които повечето българи са си правили досега. При тях масово се открива сходство с този единичен прабългарски образец. Докато в същото време има вече успешно извлечени около 100 проби от тракийски погребения, които не показват абсолютно никакъв афинитет към съвременните българи, показват такъв към Пелопонес, към испанците, дори към исландците и други далечни народи, но не и към българите.

Твърденията на Стамов по принцип са смехотворни и не заслужават коментар. Те противоречат на всякакви научни публикации и на обикновена логика. Могат да бъдат и лесно проверени.

Защо въобще обръщам внимание на тези твърдения?

Струва ми се, че е жалко, че всеки един българин в днешно време би могъл да се убеди сравнително лесно къде са живеели предците му в миналото. Не всеки обаче има времето и желанието и още повече знанието какви стъпки да предприеме. Ако разчитат да получат информация от български държавни служители като Светослав Стамов и Тодор Чобанов, българите са обречени да бъдат залети с лъжи.

Моята работна хипотеза е, че Светослав Стамов взима пари, за да се излага публично. Както други публични личности и политици в миналото и настоящето. Предполагам, че сам не вярва на твърденията си. Освен това ги сменя при всяко ново интервю. Стамов отказва контакт с мен. Ако го интересуваше истината, щеше да дебатира.

Отделям му внимание, понеже става дума за списание, наречено Българска Наука. Освен това, Стамов получава българска държавна заплата. Ако българските граждани финансират тези твърдения, е добре да знаят, че става дума за долни лъжи.

Статията за „Българска наука“ е подписана от „Админ-Радо“ в уеб-версията и от Радослав Тодоров в pdf-версията, която е достъпна за свободно сваляне. Изглежда е направена на базата на интервюто на Стамов от 8.2.2023 за същото списание. Ако Стамов не е съгласен с безумните твърдения, излезли в списанието, имаше много време за да се разграничи публично от тях.

Наистина ли „тракийските“ погребения „не показват абсолютно никакъв афинитет към съвременните българи“?

Съществуват различни методи за изчисляване на прилики и разлики между популации и индивиди. Стамов досега само веднъж е обяснил методите си, и е очевидно, че те са грешни. Новото твърдение от 2023 г. за липса на „афинитет към съвременните българи“ не е обяснено. Това е положението и с останалите безбройни негови твърдения.

Съществува уебсайт, на който всеки може да качи свои ДНК данни и сайтът показва резултати за генетически прилики с древни останки. Не искам да правя реклама на сайта, защото той е направен с комерсиална цел, безплатни са само основните резултати. Коментирам го, защото допускам, че Стамов е ползвал този сайт като вдъхновение за безумните си твърдения.

Аз качих там своето ДНК. Аз съм съвременен българин и моето ДНК е по-близо до това на най-различни „тракийски погребения“.

Моето ДНК е по-близо до това на много „тракийски“ проби, отколкото до „прабългарина“ на Стамов.

Има проба от 2275 г. пр. Хр. от България, с която българите имат доста общо. Тя е с ID I19458, от могила до с. Езеро, Новозагорско. По-близък съм до нея от почти всички от останалите потребители на сайта. Аз съм на 5-то място по близост с нея.

Има проба от 700 г. пр. Хр. от пещерата Язинка в Далмация, Хърватска. По-близък съм до нея от 98% от останалите потребители на сайта.

Има проба от 3000 г. пр. Хр. от България, с която българите имат общо ДНК. Тя е с ID I2165, от Меричлери, некропол Кайряка, близо до Чирпан. По-близък съм до нея от 92% от останалите потребители на сайта.

Със самоводенеца, обявен едностранно от Стамов за прабългарин, имам доста по-малко общо. По-близък съм до него от 71% от останалите потребители на сайта.

Като любопитен факт добавям, че ДНК на мой приятел от Сараево, Босна, се оказа много по-близо до това на „прабългарина“ от ДНК на 5 българи, които проверих. Бошняк е по-близък до „прабългарина“ от 99% от останалите потребители на сайта.

Хора с подобно на моето ДНК от бронзовата епоха до желязната епоха са открити предимно на Балканите.

От 1861 г. пр. Хр. са останки от Кожани (на гръцки Козани), днешна Гърция, регион Западна Македония. От 2100 г. пр. Хр. са останки от околността на село Мокрин в Сърбия, за които говорих в подкастовете с otizvora.com. Вляво са останките от могила до с. Езеро, Новозагорско, от 2275 г. пр. Хр., тук изобразени на грешно място на картата. От 3000 г. пр. Хр. са останки от Меричлери, некропол Кайряка, близо до Чирпан, но тук изобразени на грешно място на картата.
Ранножелязна епоха. „Илирийските“ останки от 950 г. пр. Хр. са с ID I14692 от североизточна Албания, близо до Кукъс. Останките от 775 г. пр. Хр. са с ID I11683, от днешна Унгария. С тези останки съм по-близък от 93% от останалите потребители. Останките от 1250 г. пр. Хр. са с ID I18719, от днешна Далмация, Хърватска, пещерата Безданяча. С тези останки съм по-близък от 95% от останалите потребители. Останките от Италия са от град Мартинсикуро, около 930 г. пр. Хр., с ID R1.SG.
Желязна епоха. Останките от 650 г. пр. Хр. са от Охрид, Северна Македония, с ID I10385. За тях писах още в първата статия на блога. За повече информация е нужна платена версия. На мен това ми е достатъчно.

Аз нямам никакви близки генетически връзки с Азия или Кавказ, от който и да е исторически период.

Пусто и празно.

Aко „прабългаринът“ на Стамов има нещо общо с мен, то е по европейска линия.

Предложението за облог още важи.

Липсата на силни генетически връзки между мен и Азия или Кавказ не е никаква изненада, за това съм готов да се обзаложа, както вече писах в блога. Естествено, възможно е Светослав Стамов, Тодор Чобанов и други „експерти“ един ден да изкопаят лелеяни „прабългарски“ останки от Кавказ и/или Азия. Затова им предлагам да се обзаложим и след известен период от време да сверим резултатите.

Ако те не са съгласни с използването на подобен уебсайт, от който са скрийншотите, аз мога да направя абсолютно същите изчисления на компютъра си и да публикувам кода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *