Avtohton.org

ДНК за произхода на българите

Как за по-малко от два месеца от прабългари станахме илирийци

ByНикола Църцаров

фев. 13, 2023

Започнах този блог в края на декември 2022, раздразнен от твърденията, които изслушах за ДНК данните за българите, от хора, представящи се за експерти. Само месец и половина по-късно дойде момент за мен и моите съмишленици да се потупаме по рамото и да обявим постигнат успех.

Хората, които говорят за палеогенетика по българските телевизии, се броят на пръстите на едната ръка. Нито един от тях не се занимава професионално с анализи на автозомно ДНК, но се интересуват от темата. Любопитен факт е, че тезите им се сменят много често. В последните 50 дни забелязах два завоя на 180 градуса, за които допринесе този блог.

Обрат номер 1 – „Прабългарският“ компонент в нас първо беше доминиращ, после стана 35%, после стана „мистерия“.

На 19.12.2022 сме много повече прабългари, отколкото траки. Прабългарите са по-точно кавказци.

Не сме идентични генетично с траките. Много по-голям процент е древният български компонент, или прабългарският компонент, в съвременните българи. Разбира се, това се базира на изследвания, които сме направили до момента.

ДЕСИСЛАВА НЕШЕВА В предаването на БНТ Гените на българите, „ИСТОРИЯ.BG“ – 19.12.2022, на 29 минути и 52 секунди

В същото предаване участват Светослав Стамов и Тодор Чобанов, които говорят подобни неща. Светослав Стамов има дългогодишна традиция да обявява един индивид за представителна извадка за един народ и на базата на него да вади генерални изводи за произходи на народи. В по-стари участия обяснява как днешните българи почти нямат тракийско ДНК. Даже е написал нещо подобно на научна статия, която критикувам тук.

Тодор Чобанов пък е археолог и историк, който от дълги години развива теории, че българите са дошли от Кавказ и са били ираноезични. Към 19.12.2022 изглежда Стамов е съгласен с него. Двамата работят заедно от години.

На 13.1.2023 сме под 35% прабългари, които вече не са кавказци.

Светослав Стамов обсъжда останки от един индивид от Самоводене, датирани около 9-10 век.

Генетичният анализ установи, че ние носим 35% компонент от групата на този конкретен човек. Той няма славянски компонент, няма локален балкански компонент от античността, в същото време съвременните българи носят 35% компонент от него. Това едва ли е печенег. Най-вероятно става въпрос за прабългарин с ниска степен на примесване със славяни.

светослав стамов за телевизия скат – 13.1.2023, на 6 минути и 3 секунди

Твърденията за „славянски“ и „балкански от античността“ компоненти и сметките за 35% в съвременните българи са лични на Стамов и звучат като пълни измислици. В предаването не казва как ги е изчислил. В едно и също предаване един път казва, че индивидът няма славянски гени, а по-късно казва, че има. Понеже казва, че „прабългаринът“ от Самоводене ни е „дал“ 35% от гените си, а той самият е имал „славянски“ гени, значи „чисто прабългарското“ в нас трябва да е под 35%. Ако Светослав Стамов ми пише, бих проверил сметките му.

Забележете също така, че този „прабългарин“ вече няма общо с Кавказ, а само месец по-рано прабългарите бяха кавказци.

Към края на предаването Светослав Стамов, за да добави тежест към твърденията си, казва, че има още 20-30 „прабългарски“ образци, които не са публикувани и не са много по-различни от образеца от Самоводене.

На 29.1.2023 публикувахме подкаст с Иван Стаменов от otizvora.com,който обсъди много от тези въпроси.

Ако не сте го слушали, го препоръчвам като много добро обяснение на проблематиката. Направих и графики, които визуализират нещата, за които говорихме, които също препоръчвам да се видят.

На 8.2.2023 прабългарите са мистерия.

Тия прабългари пак ни финтираха… отказаха да издадат годно ДНК за секвениране. За моя изненада, след като секвенирахме ДНК-то им, те си останаха мистерия. Много дискретни хора, много трудни за анализ. От 150 образци само 10 горе-долу дадоха някакви резултати, с които може да се работи, и това е страшно малко, затова сега събираме още.

светослав стамов за списание Българска Наука – 8.2.2023, на 11 минути и 54 секунди

Впечатляващо е, че само 3 седмици по-рано за Светослав Стамов имаше 20-30 „прабългарски“ останки, които даваха същите резултати като 1 индивид, на базата на когото той беше изчислил с перфектна прецизност процент наследственост у съвременните българи. 3 седмици по-късно и след подкаста и моите графики, „прабългарските“ индивиди намаляха до 10, което стана „страшно малко“, а „прабългарите“ станаха „мистерия“. Кавказкото в нас, което преобладаваше през декември, сега се стопи.

Обрат номер 2 – изведнъж станахме южни славяни, наследници на илирийци

„другата група, която също евентуално е славяноезична, която идва от Унгария, покрай аварските нашествия… Панонските славяни са генетично различни от западните и източните славяни. Бъдещите южни славяни още преди пристигането си на Балканите имат компоненти, които са много големи, които принадлежат на … римски колонисти, илирийски групи, които са романизирани…“

светослав стамов за телевизия скат – 13.1.2023, След 19-тата минута

През декември 2022 г. Светослав Стамов, Тодор Чобанов и Десислава Нешева отричат някакъв забележим балкански произход на българите. След първата статия в моя блог, когато „прабългарското“ в Светослав Стамов спадна до 35%, остатъкът остана за южните славяни, които изведнъж взеха да имат много общо с балканско население, макар и не тракийско според него, а илирийско.

Южните славяни са абсорбирали още преди пристигането си на Балканите ДНК, което прилича на балканско, всъщност е илирийско, вероятно от Унгария или от Понтийската степ … те приличат на полу-балканци или на бъдещите балканци.

светослав стамов за списание Българска Наука – 8.2.2023, на 18 минути и 51 секунди

3 седмици по-късно Светослав Стамов намали римското в нас и увеличи илирийското. Към момента той говори за илирийци от Понтийската степ (което само той може да обясни), но след няколко седмици всичко може да се промени, както вече стана ясно.

Скоро очакваме Светослав Стамов да приеме автохтонната теория за произхода на българите!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *