Avtohton.org

ДНК за произхода на българите

За цвета на очите и косите на траките

Светослав Стамов гостува по български телевизии и представя на широката публика какво сме научили в последните години за произхода ни на базата на палеогенетиката. В предаване от октомври 2020 г. той, в желанието си да покаже, че днешните българи нямат много общо с траките, заявява:

От това, което установихме за траките, те са били хора, които, вероятно учудващо, са били хора, приличащи на съвременните скандинавци по външен вид. Те носят гените на сините очи, на русата коса, на много бялата кожа.

Линк

Това представлява поредно твърдение, направено на база на съвсем откъслечни данни, генерализиращо за огромно количество индивиди с дълголетна история. Твърдението противоречи на данни, които отдавна имаме, както и на нови данни.

През 2022 в допълнителните материали към статията A genetic probe into the ancient and medieval history of Southern Europe and West Asia, чийто съавтор е Дейвид Райк, с когото Стамов твърди, че работи, има данни за цвета на очите, косите и кожата на 6 човешки останки от Капитан Андреево от ранножелязната епоха.

Малко предистория

Знаем от „бащата на историята“ Херодот, че:

Траките след индийците са най-многобройните в света. Ако те бяха нещо общо и се управляваха само от един владетел, биха били непобедими и според мен най-могъщи от всички, които съществуват. Тъй като това обаче е невъзможно и със сигурност никога няма да бъде постигнато от тях, те са слаби.

The History of Herodotus, Book V

Някои източници наричат траките светлокоси, някои не. Имаме изображения от тракийски гробници от България.

Казанлъшка гробница
Александровска гробница

Това, което знаем от генетичните данни досега е, че на територията на България до преди новата ера са живеели, обобщено: неандерталци, после ловци и събирачи, после земеделци, после хора от групата Ямна, вероятно донесли индоевропейски език. Всички тези групи са се смесвали в различни периоди и в различни пропорции. Най-много гени на „земеделците“ са запазени в днешните сардинци и сицилианци. Най-много гени на групата Ямна са запазени в днешните скандинавци. Възможно е да е имало векове и хилядолетия, в които висшите класи на траките да са били генетично предимно Ямна, а низшите класи да са били генетично „земеделски“. Подобно нещо се е случило в Индия, но низшите класи са били други. Днешните индийците са генетически разнообразни. Траките от 5 век пр. Хр. са били вече смесени.

Новите данни, публикувани през 2022

Човешките останки от Капитан Андреево от ранножелязната епоха са най-близо до днешните българи, в сравнение с всички други съвременни народи. Анализ на цвят на коса, очи, кожа показва:

100% кестенява коса, 83.3% кафяви очи, 16.7% сини очи, 83.3% средносветла кожа, 16.7% светла кожа. Какво се разбира под „светла“ и „средносветла“ кожа не е съвсем ясно, но за сравнение, ДНК на останки от ранното Средновековие от Германия са със 63% „средносветла“ и 37% „светла“ кожа.

Стр. 21 от допълнителни материали към A genetic probe into the ancient and medieval history of Southern Europe and West Asia

Сиреч резултатите са много близки до тези на днешните българи.

Което показва и анализ на целия геном на тези останки, за което писах тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *