Avtohton.org

ДНК за произхода на българите

Прабългаринът Атила Кавказки от Средна Волга в Страната на Чудесата

Тази статия няма да описва какво знаем за нашата история на базата на ДНК, което по принцип е целта на блога ми. С най-голямо удоволствие бих писал какво научаваме от нови данни от България. Но такива от доста време няма. Затова тук ще опиша в какво окаяно състояние е „българската“ палеогенетика.

Тандемът Чобанов-Стамов от около 4 години се появява периодично по медии и говори как щели да публикуват много ДНК от България. В последно време говорят за огромни цифри – над 800 вече секвенирани генома от територията на България, като очаквали над 1500 в крайна сметка. Ако сметките им са верни (което почти никога не е случаят), това ще е публикацията с най-много нови индивиди в историята на палеогенетиката. И България ще стане може би страната в света с най-много публикувани стари генома. Без да има нито един специалист в областта.

Ако действително за 4 години са получили ДНК на 800 индивида от България, но не искат да публикуват, а да чакат още толкова, това може да означава още 4 години, в които дуото самозвани биоинформатици да се показва по телевизиите и да променя произхода ни през месец-два, без да се позовава на данни. Тяхната аргументация всеки път е от типа „Имаме данните, няма да ви ги дадем, ние ще ви спускаме каквото искаме“. Което е стандартното положение в българската историческа наука. Но не е така в световната палеогенетика. Там е прието да се коментира само след като данни са публикувани, станали са достъпни за всеки, и който иска, може сам да провери кой кум, кой сват, кой на булката брат.

Информациите, които Чобанов-Стамов спускат на обществеността чрез телевизии, социални медии и интернет форуми, общо взето, са:

Дейността на Тодор Чобанов и Светослав Стамов е политическа.

Въпросът за произходa на българите е исторически, съответно и политически. Тодор Чобанов има дълга политическа кариера, така че това не е изненада, но е добре, че е казано в прав текст.

За Тодор Чобанов и Светослав Стамов ако един народ е живял отдавна в дадена земя, има право да я защитава. Ако не – няма.

По някаква своя (грешна) логика, Тодор Чобанов смята, че „древните земи на евреите“ са в Израел. Съответно те имат право да ги защитават. Древните земи на палестинците може би са в Кавказ, затова те нямат право да защитават Палестина (според Чобанов).

Отделно, той смята, че „древните земи на българите“ са в Кавказ, Цискавказ, Амударя, Сърдаря, а защо не и в Страната на Чудесата. Което по неговата (грешна) логика означава, че българите по принцип не би трябвало да имат претенции към сегашната територия на България.

На българските земи са живели евреи преди 7-и век, следователно земята е по-скоро тяхна.

Проф. д.н. Валерия Фол е колежка на доц. д-р Чобанов от „Институт за балканистика с център по тракология“ и „Университет по библиотекознание и информационни технологии“. Тя си казва в прав текст, че евреите живеят в България по-рано от българите, „има надпис“.

Нейният колега пък заявява, че културата “Варна”, създала най-старото обработено злато в света през 5-то хилядолетие пр. Хр., се свързва със семитските народи, най-вече с еврейските разпръсквания из региона.

Произходът на българите рязко маневрира, от Кавказ, към Панония, до Средна Волга. Прабългарите веднъж са кавказци, друг път панонски сармати, последно са пара-славяни.

Екипът на Дейвид Райк публикува важно изследване, в което показа, че днешните българи изглежда нямат никакви гени от Кавказ или степите на север от Черно Море, дошли през новата ера. Съответно дуото Чобанов-Стамов след няколко месеца умуване излезе с нов набор от фантастични хипотези за произхода ни.

Изгубих интерес да следя подробно постоянно променящите се тези „откъде са дошли прабългарите“, но последните информации на родните псевдо-генетици са, че прабългарите дошли от Средна Волга, били са генетически еднакви като съвременните българи и същевременно като хората от културата Именково, били са пара-славяни, румънците и гърците също са техни наследници, което обяснява нашата близост с тях. Няколко месеца по-рано прабългарите бяха сармати от империята на Атила, родоначалника на Дуло, живеещи в днешна Унгария, но това вече не е така. Още няколко месеца по-рано бяхме народ с много кавказки гени, като това също вече не е така.

Тук нещата започват да навлизат в полето на психиатрическата наука. За мое огромно съжаление, в близкото и по-далечно минало, българските „учени“ в областта на историята са правели и по-болни твърдения, при това не по телевизии и интернет форуми, а по „официални“ публикации. По този начин може би целим да покажем, че сме братя не само генетически, но и като историографски капацитети, на населението от Република Северна Македония.

Родните лъже-генетици винаги са прави, понеже познават важни хора.

Доц. д-р Тодор Чобанов и Светослав Стамов редовно твърдят, че били колеги и приятели на големи имена от областта на палеогенетиката като Дейвид Райк (чието име те още не са се научили да произнасят и пишат правилно) и Йосиф Лазаридис. Съответно каквото и да напишат Чобанов и Стамов в интернет, трябва да бъде истина. Останалата част от обществото не само че няма достъп до ДНК данните, но и не си пие онлайн кафето с важни клечки, следователно трябва да си трае.

Фактът, че двамата нямат нито образование, нито публикации в сериозни издания в областта на генетиката, няма значение, понеже в общественото пространство се чува само техният глас.

Надеждата остава в чужбина.

През 2022 г. бяха публикувани останки от Република Северна Македония от праисторията, чиито най-близки роднини са днешните българи. Никой в България не ги коментира, извън моя блог. През 2023 г. бяха публикувани останки от днешна Сърбия, част от Първото Българско Царство, които също хвърлят светлина върху нашата история. Общо взето за следващите години надеждата остава съседите да публикуват нови неща. Последната голяма статия, с останки от Сърбия и Хърватска, показа, че днешните българи изглежда нямат никакви гени от Кавказ или степите на север от Черно Море, дошли през новата ера. За наше щастие, няма изгледи в бъдеще някой от съседите ни да докаже, че румънците или гърците са наследници на прабългари пара-славяни от Средна Волга. Съответно произходът ни пак ще се променя.

Статията, която обещават толкова дълго, но още не се вижда на хоризонта, няма да бъде писана от българи. Според техните изказвания, те пращат останките от костите, българските археолози са описали археологическия контекст на находките, а генетическите анализи ще бъдат правени от чужденци. Което е най-добрата от всички новини, стига да е вярна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *